Muzeális fényképezőgép | Zorkij-4

Muzeális fényképezőgép, retro fényképezőgép | Fotó múzeum, muzeális fotók és fényképek

Muzeális fényképezőgép | Zorkij-4. A Zorkij fényképezôgépek a KMZ gyárban készültek. A gyár teljes neve: Krasznogorszk Mehanicseszkij Zavod, azaz Krasznogorszki Mechanikai Üzem. Krasznogorszk Moszkva egyik elővárosa, a gyár tehát innen kapta a nevét. Védjegye egy trapezoidális prizma, melyben a megtörő fénysugár útját nyíl jelzi. Ezt a védjegyet a gépvázakon és az objektíveken is megtaláljuk. A Zorkij sorozat első gépei egészen a 6-os számú típusig Leica koppintások voltak.

muzeális fényképezőgép zorkij-4

Muzeális fényképezőgép | Zorkij-4. A fényképezőgép: mai formáját csupán a XX. század elején kapta, míg a celluloidfilm (a mai értelemben vett negatív film) a XIX. század végén (1888-ban) került először forgalomba, Kodak néven. Kezdetben a felvételek ezüstlemezre (dagerrotípia), majd az előhívási és képrögzítési technikák, eljárások fejlődésével rengeteg különböző sikeres illetve kevésbé sikeres módon 1888-ig szinte kizárólag azonnal papírra, vagy üveglemezre készültek, utána George Eastman (illetve a szabadalmi vita megnyerése után Hannibal Goodwin) találmánya, a celluloidfilm fokozatosan (és teljesen) kiszorította ezeket.
Muzeális fényképezőgép. A világ első színes felvételét az angol fizikus James Clerk Maxwell készítette 1861-ben. Őt több jobb illetve kevésbé jó próbálkozás követte, de a színes képek egészen az 1910-es évekig ritkaságszámba mentek, főleg kézzel színezték őket. Az első színes filmet 1907-ben hozta forgalomba a Kodak, mely az autokróm eljárásra épült, de a színeket teljesen valóságosan visszaadó filmre, a színes fotográfia valódi megszületésére 1935-ig várni kellett, mikor (szintén a Kodak cég) piacra dobta előző évben kikísérletezett Kodachrome nevű filmjét.

Everling Csaba | fotográfus
+36 30/952 69 47

3 comments

  1. Blendemanus

    Digitális és filmes fotótanfolyam | Ismertetése

    Az utóbbi időben a fotózás széles körben elterjedt hobbivá vált. Szinte minden háztartásban van már digitális fényképezőgép. A megfelelő tudás megszerzése és a fortélyok ismerete nélkül azonban önmagában a felszerelés és az ambíció is kevésnek bizonyulhat. Fotóiskolánkban a hazai fotósélet kiválóságai, elismert fotográfusok szakavatott útmutatásával sajátíthatják el a hallgatók a digitális és filmes fotózás technikáját. A szakmai tudás elsajátítása mellett fontos szempontnak tartjuk, hogy tanulóink minél inkább örömüket is leljék a fotózásban.

    2012. június 22. péntek at 19:31

  2. Blendemanus

    Digitális és filmes fotósuli | Kiket várunk?

    A teljesen kezdőktől a gyakorlottabb fotózni vágyókon át bárki jelentkezhet, beleértve azokat is, akik évek vagy akár évtizedek óta fotóznak és csak a tudásukat akarják tökéletesíteni.

    Akadhatnak, akik nem rendelkeznek még felszereléssel, talán nincs elég információjuk a gépvásárláshoz, számukra a képzés idejére díjmentesen biztosítunk fényképezőgépeket és minden szükséges felszerelést. Noha tanfolyami hallgatóink többsége hobbifotós, iskolánk diákjai közül többen is választották a fényképész szakmát.

    2012. június 22. péntek at 19:35

  3. Blendemanus

    Fotótanfolyam | Oktatási módszerünk

    Az elméleti háttér mellett sokrétű gyakorlati képzést biztosítunk fotóstúdiónkban. A tanfolyami foglalkozásokon felül fakultatív jelleggel folyamatos egy személyes konzultáció zajlik, ami a számos tanfolyami anyag feldolgozásában hasznos segítséget nyújt.

    2012. június 22. péntek at 19:41

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>