Kulturális Örökség Napjai 2014 • Fotómúzeumunk | Családi portrék

Kulturális Örökség Napjai 2014 | Fotómúzeum, muzeális fotók és fényképek. Fotóművészet, fotókiállítások

Kulturális Örökség Napjai 2014 | Fotómúzeumunk. Kit ne érdekelne, mi van a zárt kapuk mögött? Milyen értékeket rejt egy lakóház, kastély vagy éppen valamelyik ismert közintézményünk épülete? Milyen fák, bokrok, virágok nőnek a zárt parkokban? Mit üzen nekünk épített, természeti vagy régészeti örökségünk?
A Kulturális Örökség Napjai alkalmából évek óta nagyon sok épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem, részlegesen, időlegesen vagy csak a társadalom egyes rétegei számára látogatható.
Ehhez a rendezvénysorozathoz szeretne csatlakozni Fotómúzeumunk a CCG Collection – bár nem vagyunk „épített örökség”-, néhány muzeális fénykép közreadásával archívumunkból.
E hétvégén általában százezrek kerekednek fel, hogy végiglátogassák a számukra érdekes helyszíneket. Sokan (egyre több csoport is) már előre útitervet készítenek. De az egész napos séták után érdemes lesz rendszeresen visszalátogatniuk fotómúzeumunk oldalára, mert a hétvége alatt folyamatosan töltünk fel majd muzeális fényképeinket.

Kulturális Örökség Napjai 2014 | Fotómúzeumunk. Első fotósorozatunkkal egy olyan korba szeretnénk bepillantást engedni, amikor a fényképezkedés még egy családi program volt, egy olyan korba, amikor a fényképezkedéshez még kiöltöztek az emberek, amikor még egy családnak egy teljes fotóhagyatéka csak pár fotográfia volt egy teljes emberöltőn keresztül. És amely korban a fényképezés még csak az emberi portré ábrázolás volt (a festménynek helyett), és nem egy önálló művészeti irányág…
Maga a fotózás lehet egy jeles családi esemény fényképezésének része, de állhat önmagában is, amikor a család akár több generációja kifejezetten a közös portré-sorozat kedvéért jön össze, hogy aztán az elkészült fényképeket valamennyien hosszú évtizedekig becses kincsként őrizzék.

kulturális örökség napjai 2014 1

kulturális örökség napjai 2014 2

Kulturális Örökség Napjai 2014 | Fotómúzeumunk. Következő sorozatunkkal egy olyan hagyaték fényképeiből adunk közre néhányat, amelynél a fényképész már nemcsak dokumentalista célokra használta a fényképezést, hanem már művészi célokra, bár a fényképeinek témája még mindig a festészet témaköreiből merít (csendéletek) és a festészet eszközeivel (témák beállításai) dolgozik.

kulturális örökség napjai 2014 4

kulturális örökség napjai 2014 3

Kulturális Örökség Napjai 2014 | Fotómúzeumunk. A jó családi portrék titkai. A család tagjait szoros kötelékek tartják össze. Jól látható ez a kötelék a muzeális képen is, ha a családtagok fizikailag közel vannak egymáshoz, érintik egymást, vagy egymás felé hajlanak, bújnak. Meghitt és közeli kapcsolatot sugall a közelség, még amatőr fotósok által készített felvételeken is.

kulturális örökség napjai 2014 5

Kulturális Örökség Napjai 2014 | Fotómúzeumunk. Beszédes portrék. Amikor elkészül egy fénykép, azzal sok minden megörökítődik, arcok, emlékek, érzések, pillanatok, mindezzel együtt azonban megörökítődik még valami: egy szelet a múltból. Éppen ez az, ami miatt olyan érdekes visszanézni régi képeket, legyenek bár a saját családi fotóink, vagy másokéi, hiszen szinte a múltba repítenek az ilyen felvételek.

kulturális örökség napjai 2014 6

Kulturális Örökség Napjai 2014 | Fotómúzeumunk. Most így időutazásunk végén nézzünk meg a körülbelül százéves családi portré sorozatot, melyeket gyűjteményünkből válogattunk össze, és képzeljük el, milyen lehetett az élete a képeken látható családnak, gyerekeknek.

kulturális örökség napjai 7

kulturális örökség napjai 2014 8

Kulturális Örökség Napjai 2014 | Fotómúzeumunk. Az elmúlt évek kiállításai: [1] [2] [3]

Everling Csaba | fotográfus
+36 30/952 69 47

One comment

  1. Blendemanus

    Kulturális Örökség Napjai 2014 | Fotómúzeumunk

    Az Európa Tanács és az Európai Unió védnöksége alatt Európa minden országában megrendezik az épített örökség ünnepét szeptember hónapban. Az ország minden tájáról beneveznek intézmények, kastélyok, népi műemlékek, várak, templomok stb. és mindenütt vezetéssel, programokkal várják a látogatókat. A Kulturális Örökség Napjai alkalmából több száz olyan épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem, részlegesen, időlegesen vagy csak a társadalom egyes rétegei számára látogatható. A folyamatosan nyitva tartók pedig ezen a két napon gyakran olyan helyekre is bevezetik a látogatót, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt. A helyszínek túlnyomó többsége számtalan érdekes programmal is várja az érdeklődőket.

    2014. szeptember 19. péntek at 10:22

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>