Bakelit hanglemez | Bajnok bakelit

Bakelit hanglemez | Fotóművészet, fotó művészet, fotóművészek, művész fotók

Bakelit hanglemez | Bajnok bakelit. A bakelit [hanglemez]: hanganyag tárolására szolgáló analóg adathordozó. Egy lapos korongból áll, amin a lemez mindkét oldalán a széléről a közepe felé spirális barázdák indulnak, amikről a hangszedő olvassa le a hangot. A XX. század nagy részében ezt a technológiát használták a zene kereskedelmi célú sokszorosítására. Az audofilek körében és az elektronikus zenében a 20. század vége, 21. század eleje felé újra divatba jött. Közkeletű neve “bakelitlemez”, amely egy téves elnevezés, mivel a 78-as fordulatú gramofonlemezek sellakból, míg a mikrobarázdás hanglemezek sztirolból készültek.

Bakelit hanglemez - CHAMPiON-VYNiL

Bakelit hanglemez | Bajnok bakelit. A fénykép bebalzsamozza az időt – állította egy okos francia úr a huszadik században – így menti meg a gép lencséje elé kerülő pillanatot az elmúlástól. Ha jobbat igen, de szellemesebbet azóta se mondtak, írtak André Bazin eme igencsak találó gondolatánál. És valahogy így van ez a hanglemezekkel is. Most mikor 100 éves a Magyar hanglemezgyártás és forgalmazás, 1908-ban hagyták jóvá Magyarország vármegyéi az Első Magyar Hanglemezgyár cégbejegyzését. A bakeliteken hallható mindaz, ami az eltelt 100 évet e műfajban idehaza jellemezte: például a magyar jazz őskorának remekei, a szórakoztató és a komolyzene nagy magyar előadóinak felvételei, az 50-es évek mozgalmi indulói, a történelem darabjai.

Everling Csaba | fotográfus
+36 30/952 69 47

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>