Kávézó | Egy kis csésze kávé

Kávézó, kávé fotók | Fotóművészet | Fotóstanfolyam, fotós suli

Kávézó | Kávé [főnév]: egyrészt a kávécserje nevű örökzöld növény termésének, a kávébabnak a feldolgozott magja, másrészt az ebből készített kesernyés ízű, élénkítő hatású ital. A kávé fő hatóanyaga a koffein, de ma már létezik olyan egészséges kávé is, amely a koffein káros mellékhatása nélkül is élénkít. A kávé szó eredetének megfejtésére két megoldás is kínálkozik. Az elterjedtebb vélemény szerint egy etiópiai vidék, Kaffa nevéből származik, ahonnan a kávét Jemenbe szállították. A másik lehetőség az arab kahwa (قهوة) szó – amelyből a mi kávé szavunk ered –, ez azonban eredetileg bort jelentett, s csak később vitték át a megnevezést a fekete italra (a fekete leves sohasem jelentett fekete kávét). A 16. században már az egész arab világban a főzött, élénkítő hatású italt jelentette.
Miért? Mert finom és mert olyan jó reggel, mielőtt elkezdődik a nap egy kicsit kapaszkodni a bögre fülébe. Nézni ahogy elindul a városban az élet. Arról nem is beszélve, hogy a darált kávé semmihez sem hasonlítható illata milyen üdítően hat ránk, mikor átjárja testünket. Én a sok kávécsoda izgató látványa és ízvilága ellenére megmaradtam a jól bevált reggeli habos tejeskávémnál. Bögrével a kezemben leülök a konyhában – ilyenkor még a rádiót sem kapcsolom be – és minden porcikámmal az első kortyra készülök. Kortyolok. Utána elönt az a jól ismert elégedettség érzés. Na, most már jöhet a krónika és az időjárás jelentés. Indulhat a nap.

Kávézó - Kávé 01

Kávézó - Kávé 02

Kávézó - Kávé 03

Kávézó | Kávé: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11]

Everling Csaba | fotográfus
+36 30/952 69 47

3 comments

  1. Blendemanus

    A kávézás élvezete | Reggeli kávénk

    A kávé nem csupán egy egyedüli és utánozhatatlan ital, hanem egy igazi rítus. Mindennapjaink ellenállhatatlan illata, egy finom korty, amely regenerál minket, dédelget és kényeztet.

    2012. június 25. hétfő at 14:38

  2. Blendemanus

    A kávézás története | Reggeli kávénk

    A kávé eredete mára a legendák és mítoszok ködébe vész, az egyik (és talán legvalószínűbb) történet szerint már i.e. 300 körül felfedezték a kávészemek frissítő hatását. A legenda Kaldiról szól, egy ifjú pásztorról az antik Arábiában, aki gyakran vitte kecskéit a közeli hegyi legelőre, egy kolostor szomszédságába.

    Kecskéi, mikor lelegelték egy különleges, ismeretlen bokor piros bogyóit, a pásztorfiú legnagyobb ámulatára nyugtalanná váltak. Mivel azt gondolta, hogy mindez az ördög műve, Kaldi összeszedte a titokzatos bokor gyümölcseit, és elvitte azokat a kolostorba megmutatni az aggastyán apátnak, Yahiának.
    A szerzetesek, megegyezve abban, hogy valóban minden bizonnyal az ördög művéről van szó, azonnal elégették a megrontó hatású hegyi cserje leveleit és bogyóit. De a bogyók olyan isteni aromát árasztottak magukból égés közben, hogy a szerzetesek kíváncsiságukban összegyűjtötték az elégett bogyókból megmaradt port, s főzetet készítettek belőle. A főzetből egy nagyon sötét színű, illatos, sűrű italt nyertek. Egyre növekvő kíváncsisággal nagyokat kortyolgattak belőle.

    Legnagyobb meglepetésükre úgy felélénkültek, hogy az esti rituális imádkozások során mindig is érzett szokásos fáradtságuk és álmosságuk hirtelen elillant. Hamar rájöttek, hogy ezekkel a bogyókkal, megpörkölve őket, el lehet űzni az álmosságot. Így kezdtél el használni őket gondolkodásuk serkentésére, illetve az éjféli imádkozások megkönnyítésére: így lett ebből a “pokoli sötét” italból az Ég ajándéka.

    2012. június 25. hétfő at 14:39

  3. Blendemanus

    Gasztronómia | Gasztronómus

    „A gasztronómia mindannak intelligens ismerete, ami összefügg a táplálkozással”
    Jean Anthelme Brillat-Savarin

    2013. december 6. péntek at 22:49

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>