Stereo MCs | All Night Long

Stereo MCs, koncertfotózás | Fotóművészet, fotókiállítások

Stereo MCs. Hetvenhárom éve került be a köztudatba a DJ fogalma, a zenéket egymásra pakoló, hangulatot teremtő figura mára a popkultúra kitörölhetetlen alapelemévé vált. Fotóstúdiónk a március 5-i DJ-világnap alkalmából a Stereo MCs fotósorozatunkat mutatjuk be.

stereo mcs rob birch koncertfotózás 1

Stereo MCs. Nélkülük nem létezik egy magára valamit is adó funky-groovy-smooth parti. Az 1993-ban kiadott Connected album megjelenésével óriási bevételre tettek szert, és örökre beírták magukat a klubok\fesztiválok varázsujjú mágusai közé. Majdnem 8 évvel később egy mixalbumot adtak ki, és csak 2001-ben jelent meg a Deep Down and Dirty lemezük, amit a kötelező Best of kiadás követett, mint kötelező elem.
2005-ben a Paradise kiadásával a funkosan lüktető tánczenét már a dobos Owen If nélkül tárták a nagyérdemű elé, és a zörgőcsontú, kokózabáló Rob Bitch énekes élettársa, az eddig hátérénekesi szerepet betöltő Cath Coffey lépett helyére (no nem dobosként!) hivatalos harmadik tagként, kitöltve a trióformáció adta keretet.
Az események ezt követően erősen felgyorsultak, tekintve, hogy már csak 3 év pausa után két munkájuk is napvilágot látott 2008-ban, méghozzá a Live at BBC, és a 2009 évben Siófokon a tűzijáték előtt hazánkban ingyenes koncerten is bemutatott (neonfényű agytekeréses szójátékkal a címben) Double Bouble korongot, mely a legelső maxijuk 20-dik évfordulójának megkoronázásának, vagy úgy is mondhatjuk helyére emelésének stílusos örömünnepe volt. Az évek azóta csak telnek, de a népszerűségük töretlen.

Stereo MCs | Rob Birch: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15]

Everling Csaba | fotográfus
+36 30/952 69 47

4 comments

  1. Blendemanus

    Stereo MC’s | A banda

    A Stereo MC’s-t 1987-ben alapította az egymást még az iskolás évekből, Nottinghamből ismerő páros, a későbbi rapper-énekes Rob Birch és DJ-producer haverja, Nick “The Head” Hallam, nem sokkal azután, hogy egy kis pezsgésre vágyva mindketten Dél-Londont választották lakóhelyül Robin Hood városa helyett.

    A fővárosban először lemezkiadót hoztak létre Gee Street néven, majd DJ Cesare közreműködésével létrehozták saját zenekarukat is. Igaz, ekkor még nem értek el túlzott sikereket, sem a bemutatkozó kislemez, a Move It, sem a két évvel későbbi első album (33-45-78) nem keltett különösebb feltűnést az akkortájt amúgy is elég zsúfolt brit tánczenei terepen. Annál inkább a Cesare távozása, valamint a dobos Owen Rossiter (művésznevén Owen If) és az énekesnő Cath Coffey belépése után kiadott következő kislemez, az Elevate My Mind, amely az első Britanniából érkezett rap felvétel volt, amely fel tudott kerülni az amerikai slágerlistákra. A Supernatural című album kiadása után a csapat a Happy Mondays és az EMF társaságában turnézott, majd 1992-ben megjelent az az album, amely világszerte ismertté tette a Stereo MC’s nevét. A 13, kivétel nélkül csupa remek számot tartalmazó Connected legnagyobb slágerei, elsősorban a Step It Up és a címadó felvétel révén minden várakozást felülmúló eladásokat produkált, ráadásul, a dalok nem csupán a rádióállomások, házibulik és a zenés szórakozóhelyek repertoárjának kihagyhatatlan elemei lettek, de számos reklám alatt is felcsendültek, megnyugtató anyagi hátteret biztosítva a zenekar tagjai számára. Erre szükség is volt, hiszen a sikerei csúcsán a U2-val együtt koncertező, és 94-ben (kis késéssel) Brit Awardsot nyerő gárda következő albumára kilenc éven át, egészen 2001-ig kellett várni. A hosszú szünet alatt csupán néhány filmzene, remix, és egy-egy élő, illetve rögzített DJ-szett tartotta a lelket a rajongókban, de végül kiderült: megérte várni. Az időközben kialakított saját stúdióban rögzítésre került Deep Down & Dirty ott folytatta, ahol elődje abbahagyta, a divathullámokat ügyesen kikerülő, azoktól független lemez dalai éppúgy megveszekedett táncra ösztökélik a hallgatókat, mint a brit hiphopperek (?) korábbi munkái amint arról pár hónappal ezelőtt a Sziget lelkes (és ennél fogva a koncertről csuromvizes ruhákban távozó) közönsége is meggyőződhetett.

    2013. március 5. kedd at 09:14

  2. Blendemanus

    Stereo MC’s | (UK)

    A Stereo MC’s minden idők egyik legsikeresebb brit hiphop zenekara. Ugyan a sokoldalú kollektíva két meghatározó egyénisége és alapító tagja, a Rob Birch-Nick ‘the Head’ Hallam páros már mindketten elmúltak ötven évesek, de még mindig annyi energia lakozik bennünk, mintha nem huszonöt évvel ezelőtt, hanem még csak tegnap léptek volna ki az utcára, hogy elinduljanak a siker felé.

    Rob Birch és Nick Hallam csapatába a kilencvenes évek elején lépett be Owen If, polgári nevén: Ian Frederick Rossiter, aki máig tagja a Stereo MC’s-nek, mely alakulat fazonját az idők során számos kiváló énekesnő, többek között Cath Coffey jelenléte is meghatározta. Első közös nagy slágerük az Elevate My Mind volt. Az Elevate My Mind volt az első olyan brit hiphop sláger, amely felkerült az amerikai R&B chartra, így nem csoda, hogy a Stereo MC’s a Happy Mondays oldalán 1990-ben bejárta egész Amerikát. Eddigi legnagyobb sikerüket Connected című albumukkal érték el. A Connected a brit lemezeladási listákon a második helyig küzdötte fel magát, és a ’94-es BRIT Awards-on amellett, hogy a Stereo MC’s-t választották a legjobb bandának, ez a lemez lett az év albuma.

    A legenda szerint Rob B és Head 1985-ben abból a pénzből hozták létre a Gee Street kiadót és stúdiót, amit azért kaptak, hogy kiköltözzenek londoni albérletükből. Hiphop körökben azt is terjesztik, hogy a lelépésért kapott összegből a páros még toborzott maga mellé pár zenészt, akikkel a londoni tömegközlekedés járatain bandáztak és szórakoztatták az utasokat. Pár évvel később a Gee Street már a 4th Broadway szövetségese volt, mely kiadó néhány single után 1989-ben adta ki a Stereo MC’s kultikus bemutatkozó albumát, a 33-45-78-t.

    2013. március 5. kedd at 09:22

  3. Yaqueline

    Although I thought that boaybnds have been over for years now I do really enjoy these boys and their somehow bubbly and light pop gems. Their sound reminds me of Westlife some years ago. I hope they will stay around for some time to come and bring some more of these easily enjoyable songs.

    2013. április 30. kedd at 15:07

  4. Blendemanus

    Fotóstanfolyamok, Fotósiskola | Digitális és filmes fotósiskola | Számítógépes és kézi laborálás

    Fotóstúdiónk meghirdeti fotósiskoláját. Módszerünk egy teljesen új, gyakorlat orientált, kreatív módszer, ami nem csak megismerést, rálátást, de vizuális szemléletmódot is eredményez a fotózás területén.

    Az oktatás két részre oszlik: az elméleti oktatásra, valamint a gyakorlatra: fotóstúdiónk művészeti sorozatainak fotózásán való részvétellel, esetleg közös projektek kidolgozása, és hallgatók által készített felvételek közös kiértékelésére. Hallgatóink szakmai gyakorlatok keretében eljöhetnek velünk stúdiónk saját projektjeinek fényképezéseire.

    Stúdiónk meggyőződése, hogy a fényképészetet csak gyakorlatban lehet elsajátítani. Ezért egy olyan tematikát alakítottunk ki, ahol a hallgatóval együtt állítjuk össze a tanrendet képességeinek, és érdeklődési körének megfelelően. A szakmai gyakorlatokon olyan helyszíneket látogatunk meg, és olyan témákat fényképezünk, melyeket a hallgatóinkkal együtt választunk ki.

    Tanfolyamunkat ajánljuk kezdőknek, és újrakezdőknek is, akik már tisztában vannak az elméleti alapfogalmakkal, de gyakorlatot szakmai jártasságot szeretnének:
    • Fotóstúdiónknál a fényképezés szinte bármelyik területéről szerezhet tapasztalatokat, és személyes kapcsolatrendszerünk, és professzionális felszerelésünk (melyet szükség esetén használhat) a garancia arra, hogy a gyakorlati óráinkon készült fényképeiben biztos, hogy örömet fog találni.
    • Kiterjedt kapcsolatrendszerünk a garancia arra, hogy olyan helyszíneken(ről) fotózhat, ahova csak engedéllyel szabad belépni, olyan díszleteket használhat, melyek többnyire csak pénzért elérhetőek, valamint ha fotóihoz szükséges bármilyen nemű és korú modellt is biztosítani tudunk. Így magasabb színvonalon készíthet fényképeket, mint amire egy átlagos fotózás esetén lehetősége adódna.
    • Nálunk ne számíts az iskolában megszokott száraz előadásokra. Stúdiónkban kipróbálhatod, megfoghatod az eszközöket, nálunk nem csak az oktató kattint, te is aktívan részt veszel az órákon.
    • Kis létszámú max. 2 fős szakmai gyakorlatok, ami biztosíték arra, hogy az elméletek után minden gyakorlati kérdésére választ kap majd. Bátran szólj közbe, kérdezz vissza, ha valamit nem értesz, türelmesen és baráti hangvételben magyarázzuk el a felmerült kérdést újra meg újra.

    Barangoljon oldalunkon, és ha megtetszik valamelyik téma, fotózási helyszín, speciális díszlet, akkor a legközelebbi fotózáshoz akár csatlakozhat is. Ha egyedi ötlete van csak a felszerelés, vagy a kapcsolat hiányzik, kérjük, telefonáljon, hátha tudunk segíteni, együtt fényképezni.
    Csatlakozzon fotózásainkhoz, és lessen el pár mesterfogást! Jöjjön el Ön is, és tartozzon egy jó csapathoz, tanulja meg másképp látni a körülöttünk lévő világot!

    2013. október 25. péntek at 12:06

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>