Magyar borok • Nyár esti beszélgetésekhez | Fröccs fajták • Fröccslexikon

Magyar borok, fröccs fajták | Borospince és bor vidékek

Magyar borok | Fröccs fajták és fröccslexikon. Bort iszik az nem is vizet, sörért csak a német fizet! Mint a magyar gasztronómiában mindennek, a fröccsnek is történelme van.

Fröccs fajták | Fröccslexikon. Történelmi tény, hogy a tanár-feltaláló Jedlik Ányos akit többek között az inga és a dinamó atyjának tekintünk, sok más remek ötlete mellett a fröccskészítést is forradalmasította. Jedlik 1829-ben publikálta a téma szempontjából oly fontos művét a szódavíz-gyártásról és a szódáspalackról, amellyel megalapozta a jó fröccs készítésének egyik nemes alapanyagát: a szódavizet.

magyar borok - fröccs fajták  1

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról a tényről, hogy Vörösmarty Mihály nevéhez köthetjük a világ első fröccsét is… A történet szerint Vörösmarty és Jedlik Ányos Fáy András fóti pincéjében borozgatva, Jedlik szódájával felspriccelt borát kóstolva jegyezte meg: “-Spritzer? Túl németes. Legyen inkább fröccs!” – s azzal ajkához emelte a habzó bort. Mögötte ott állt Jedlik félszeg mosollyal arcán: kezében ott pihent az első szódás üveg.”

Magyar borok | Borok és borospincék. És fotóstúdiónk nagy örömére, sokan különböző célokra használják fényképeinket.

Everling Csaba | fotográfus
+36 30/952 69 47

5 comments

  1. Blendemanus

    Fröccs és bor | Gasztronómiai szótár

    Ha fröccsöt rendelünk, és nem kérdeznek vissza, akkor feltehetőleg nagyfröccsöt fogunk kapni, ami 2 dl – remélhetőleg minőségi – borból és 1 dl szódából áll. Ezen kívül persze számos változata létezik, amelyek pontos összetételével sokan nincsenek igazán tisztában – főleg a sokadik fröccs után.

    2011. július 20. szerda at 17:18

  2. Blendemanus

    Gasztronómia | Fröccslexikon

    Térfogatra összességében a kisfröccs nyitja a sort: 1 dl bor, 1 dl szóda. Ezt követi a már említett nagyfröccs, és a szintén 3 dl-es, de arányaiban fordítva kevert hosszú lépés, ami a maga 1 dl bortartalmával ártalmatlannak tűnő, épp ezért meglehetősen sunyi italféleség. 4 decis fröccs nincsen, helyette azonnal a fél literesek jönnek: a kis házmester vagy sport fröccs (1 dl bor, 4 dl szóda), a viceházmester (2 dl bor, 3 dl szóda), a házmester (3dl bor, 2 dl szóda) és a háziúr (4dl bor, 1 dl szóda).
    Aztán vannak a sokszorosított verziók is: a kisfröccs ötszöröse – a mafla, a házmester duplája – a polgármester, valamint a nagyfröccs ötszöröse, a csattos.
    A sóher nevű, 1 dl bor, 9 dl szóda összeállítást nem értem. A vörösboros kólától, avagy vébékától pedig óva intenék mindenkit, akinek már megvan az érettségije.

    2011. július 20. szerda at 17:19

  3. Blendemanus

    Gasztronómia | A nagy fröccslexikon

    Ebben a gyilkos melegben tényleg csak egy italtípus van, ami igazán oltja szomjunkat, ez a fröccs. Ez a fiziológiai mentőmellényként funkcionáló bor alapú ital kifejezetten jó szolgálatot tesz a kánikulában.

    Fröccslexikon:
    Kisfröccs: 1 deci bor + 1 deci szódavíz. Fütty vagy Rövidlépés néven is ismert, merthogy gyorsan, egy “füttyre” ihatta meg a szomjazó – József Attila szerint. Nevezik Kis pirosnak is, ha vörösborból készül.

    Nagyfröccs: 2 deci bor + 1 deci szódavíz. Más néven Hajtás vagy Húzás, mert egy hajtásra, vagy húzásra lehetett a gallér mögé küldeni – írta Móra Ferenc.

    Hosszúlépés: 1 deci bor + 2 deci szódavíz. Más néven Fordított.

    Házmester: 3 deci bor + 2 deci szódavíz.

    Viceházmester: 2 deci bor + 3 deci szódavíz.

    Háziúr: 4 deci bor + 1 deci szódavíz. Egyes helyeken Bivalycsók vagy Nagy házmester, máshol Tömbházmester, a Balaton Soundon Sportfröccs.

    Lakófröccs: 1 deci bor + 4 deci szódavíz. Másként Kis házmester.

    Krúdy-fröccs: 9 deci bor + 1 deci szóda. Az író szerint ilyen arányban a víz “megnevetteti” a bort.

    Sóherfröccs: 1 deci bor + 9 deci szóda. Nevezik Távolugrásnak is. Sóher, mert a 9 deci szódához az 1 deci bor megy “ízesítőnek”.

    Deák bólé: a Sóherfröccs egy fajtája. Nagyon kevés alkohol megcsapatva nagyon sok szódavízzel, a szarvasi főiskolások receptje alapján.

    Ampulla: klasszikus arányokban szemmértékre keverhető hűsítő ital, másfél literes pillepalackban, csak elvitelre.

    Góré fröccs: egy pohár (1 deci vagy 2 deci) borhoz pont egy spriccentésnyi szódavíz kerül, amennyi még pohárban elfér. Nevezik Ijesztettnek is, mert a szódával épp csak megijesztjük a bort.

    Polgármester: 6 deci bor + 4 deci szóda.

    Alpolgármester: 4 deci bor + 6 deci szóda

    Diákfröccs: a pohárnyi szódavízhez épp csak hozzálöttyintünk egy kevés bort.

    Színészfröccs: igen szegény ital, Krúdy szerint: 2 deci szódavíz, az is “langyosan”.

    Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz.

    Csatos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz. Az elvitelre, vagy üvegbe mért fröccsök másik fajtája, pont egy kristályvizes üvegnyi – így könnyen haza lehetett vinni.

    Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz. Az elvitelre vagy üvegbe mért fröccsök másika. Aki ilyet ivott, lámpással kereshette a józanságát – írta róla egy elbeszélésében Babay József.

    Angol-magyar: 6 deci bor + 3 deci szódavíz, az emlékezetes mérkőzés tiszteletére. Nevezik Wembley-fröccsnek vagy Puskás-fröccsnek is, ekkor azonban olaszrizlingből kell készülnie.

    Avasi fröccs: 7 deci bor 3 deci szódával.

    Aranylövés: jéghideg rozéfröccs, speciálisan kánikulai napokon. Általában a nagyfröccs arányait követi, de más kivitelben is illethető ezen a néven, a lényeg az alkalom.

    Bakteranyós: 2,5 deci bor + 2,5deci szódavíz.

    2012. július 10. kedd at 12:06

  4. Blendemanus

    Régi fotók | Fotográfiák | Fotóművészet

    Izgalmas és sok meglepetést tartogató feladat a fotográfia egyre terjedelmesebb és szerteágazóbb életrajzának szövetében nyomon követni azokat a szálakat, melyek azt mutatják, hogyan hatolt be az új médium az emberek tudatába, életébe, hogyan vett részt az emberi kapcsolatok alakulásában, befolyásolta a világról alkotott képet, formálta identitástudatukat, kötődéseiket vagy éppen morális meggyőződésüket.

    Nagy örömmel vállaltuk fel azt a feladatot, hogy a fotózás hőskora óta elkészített “kallódó” képeket megmentsük az enyészettől, és azokat közkinccsé tegyük.

    2012. augusztus 3. péntek at 15:43

  5. Blendemanus

    Fotóstanfolyamok, Fotósiskola | Digitális és filmes fotósiskola | Számítógépes és kézi laborálás

    Fotóstúdiónk meghirdeti fotósiskoláját. Módszerünk egy teljesen új, gyakorlat orientált, kreatív módszer, ami nem csak megismerést, rálátást, de vizuális szemléletmódot is eredményez a fotózás területén.

    Az oktatás két részre oszlik: az elméleti oktatásra, valamint a gyakorlatra: fotóstúdiónk művészeti sorozatainak fotózásán való részvétellel, esetleg közös projektek kidolgozása, és hallgatók által készített felvételek közös kiértékelésére. Hallgatóink szakmai gyakorlatok keretében eljöhetnek velünk stúdiónk saját projektjeinek fényképezéseire.

    Stúdiónk meggyőződése, hogy a fényképészetet csak gyakorlatban lehet elsajátítani. Ezért egy olyan tematikát alakítottunk ki, ahol a hallgatóval együtt állítjuk össze a tanrendet képességeinek, és érdeklődési körének megfelelően. A szakmai gyakorlatokon olyan helyszíneket látogatunk meg, és olyan témákat fényképezünk, melyeket a hallgatóinkkal együtt választunk ki.

    Tanfolyamunkat ajánljuk kezdőknek, és újrakezdőknek is, akik már tisztában vannak az elméleti alapfogalmakkal, de gyakorlatot szakmai jártasságot szeretnének:
    • Fotóstúdiónknál a fényképezés szinte bármelyik területéről szerezhet tapasztalatokat, és személyes kapcsolatrendszerünk, és professzionális felszerelésünk (melyet szükség esetén használhat) a garancia arra, hogy a gyakorlati óráinkon készült fényképeiben biztos, hogy örömet fog találni.
    • Kiterjedt kapcsolatrendszerünk a garancia arra, hogy olyan helyszíneken(ről) fotózhat, ahova csak engedéllyel szabad belépni, olyan díszleteket használhat, melyek többnyire csak pénzért elérhetőek, valamint ha fotóihoz szükséges bármilyen nemű és korú modellt is biztosítani tudunk. Így magasabb színvonalon készíthet fényképeket, mint amire egy átlagos fotózás esetén lehetősége adódna.
    • Nálunk ne számíts az iskolában megszokott száraz előadásokra. Stúdiónkban kipróbálhatod, megfoghatod az eszközöket, nálunk nem csak az oktató kattint, te is aktívan részt veszel az órákon.
    • Kis létszámú max. 2 fős szakmai gyakorlatok, ami biztosíték arra, hogy az elméletek után minden gyakorlati kérdésére választ kap majd. Bátran szólj közbe, kérdezz vissza, ha valamit nem értesz, türelmesen és baráti hangvételben magyarázzuk el a felmerült kérdést újra meg újra.

    Barangoljon oldalunkon, és ha megtetszik valamelyik téma, fotózási helyszín, speciális díszlet, akkor a legközelebbi fotózáshoz akár csatlakozhat is. Ha egyedi ötlete van csak a felszerelés, vagy a kapcsolat hiányzik, kérjük, telefonáljon, hátha tudunk segíteni, együtt fényképezni.
    Csatlakozzon fotózásainkhoz, és lessen el pár mesterfogást! Jöjjön el Ön is, és tartozzon egy jó csapathoz, tanulja meg másképp látni a körülöttünk lévő világot!

    2013. november 23. szombat at 16:09

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>