Berlin nr.I

Az NDK modern szocialista ipari állam, amely intenzív mezőgazdasággal rendelkezik. A világ tíz legfejlettebb ipari állama közé tartozik. Egész gazdasági tevékenységének célja az állampolgárok anyagi és kulturális igényeinek egyre jobb kielégítése. A szocialista gazdaság tervgazdaság. A központi állami tervezés összefogja és koordinálja a gazdasági fejlődést a társadalmi élet egyéb területeivel. A dolgozók tudják: munkájuk eredményeit önmaguk élvezik. – írták egy 1979-ben kiadott útikönyvben, amit archívumunkban találtunk.

Oldalunkon szokásunk, hogy nem csak a fotóinkat adjuk közre, hanem archívumunkból is csatolunk az adott témához kapcsolódó érdekes anyagokat. Ahogy erre a kiállításra készültünk, archívumunkba találtunk egy régi útikönyvet, és egy régi térképet [1][2], amiben volt egy eddig számunkra felfedezetlen levél is [1][2][3][4].

Berlin: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75]

7 comments

  1. magdi

    Ifjúkoromat idéted, köszönöm. A Trabant a falban szuper.

    2010. november 28. vasárnap at 16:12

  2. Blendemanus

    Berlin új arcai | Új identitás keresése és kommunikálása

    Talán senkit sem lepett meg, hogy a világgazdasági válság után kontinensünkön a német gazdaság motorja indult be leghamarabb. Tény, hogy Berlin Nyugat-Európa legolcsóbb városa lett, miután szinte csődbe ment az újraegyesítés eufóriájában végzett hatalmas építkezések miatt, így kevesebb pénzért kínálja az elvárt turista-élményt, így sok fiatalt is vonz ezzel. A város népszerűségének valódi okait mégis Berlin képének jelenkori alakulásában és a város kommunikációjában kell keresnünk. Az identitás, amely oly divatossá teszi ma Berlint, saját történelmének elfogadásával és tudatos értékelésével épült fel. A múlttal való szembenézés előtt évszázadokon át a múlt folytonos átírása alakította a várost, amely csak ma látszik megtalálni mindezek szintetizálásával önmagát.

    2012. szeptember 27. csütörtök at 15:27

  3. Blendemanus

    Berlin új arcai | Az átírt identitások fővárosa

    Berlin mindig is az átírt identitások városa volt. Fejlődésének legmeghatározóbb állomásai azokhoz a momentumokhoz köthetőek, amelyekben egy új államforma fővárosává tették. Ezeket a korokat lázas építés kísérte, amelynek során a város erején felül is meg akarta mutatni, hogy méltó a fővárosi rangra. A kitüntetett címet sosem természetes növekedése folyamán elért szerepe miatt kapta, hanem különböző politikai okokból, kívülről.

    2012. szeptember 27. csütörtök at 15:39

  4. Blendemanus

    Berlin új arcai | Az identitást meghatározó építészet

    A zaklatott múltú városba érkező mind több turistát sem a középkori Nikolaikirche, de még csak nem is századfordulón emelt Dóm vonzza, sokkal inkább a német főváros „érdekes” történelmének lenyomatai. És még inkább a ma divatos Berlin, a nyitott, szegény, de szexi7, élhető város. Kétségtelenül itt van Németország legnagyobb múzeuma és múzeumkomplexuma, az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított Museuminsel, amely önmagában évente több millió látogatót fogad. A Pergamon múzeum páratlan antik gyűjteménye igazi turistacélpont, de más kiállítóhelyek is nagy nevet szereztek. A Siegessaule vagy a Brandenburgi Kapu szintén kötelező elem egy városnéző túrán, a Gendarmenmarkt vagy a Babelplatz a porosz császárok által megálmodott klasszicista fórumok szép példái, és van még pár kötelező épület. A klasszikus történeti műemlékek mégsem uralják a várost, amelyben az igazi turistacélpontok a nácizmus borzalmaihoz, a kommunizmus borzalmaihoz, végül pedig az euforikus újraegyesüléshez köthetőek. A történelem viharai, majd az újraépítés és egyben újradefiniálás lendületes gesztusai nagyban hozzájárulnak, hogy az idelátogatók valami autentikus élmény reményében induljanak mind nagyobb számban Berlinbe.

    2012. szeptember 27. csütörtök at 15:40

  5. Blendemanus

    Berlin új arcai | Építészet

    A látogató különböző forrásokból gyűjt adatokat leendő úticéljának kiválasztásakor. A fejében élő város képe fogja meghatározni, hogy érdemes-e azt meglátogatni. Ez a kép kezdetben az általános médiából, majd specifikus, turistáknak szóló kiadványok és webhelyek információiból épül fel. A Berlin Tourismus Marketing GmbH honlapját8 összevetve a többi európai főváros hasonló turisztikai portáljával több különbség is kitűnik. A klasszikus értékek, múzeumok és épületek persze itt is szerepelnek, de két olyan turistacsalogató elem is megjelenik, amely más városokban kevéssé: az egyszerű berlini ember véleményei és a kortárs építészet alkotásai.

    2012. szeptember 27. csütörtök at 15:43

  6. Blendemanus

    Berlin új arcai | A főváros

    Berlin az egyetlen olyan európai főváros, ahol olyan mértékű az elmúlt évtizedek építészetének városi identitásba történő beépülése, hogy a turisták felé közvetített városképben fő helyen szerepelnek kortárs építészeti alkotások. Vannak fővárosok, amelyek büszkék jelenkori építéseikre, és külön weboldalakat szentelnek kortárs műveknek, hangsúlyosan említik a látnivalók között, de mind Bécsnél, mind Párizsnál vagy Londonnál csakis a fő történeti látványosságok és kulturális lehetőségek mögött9. Ezzel szemben Berlin büszkén, építészeinek méltatásával vállalja a város mai képét és ikonjait, elfogadva véglegesnek és értéknek azt, amit az egyesülés után épített a szétszakadt és meggyötört városból. Külön túrák szólnak az egyesítés utáni időszakról, egyenrangú látványosságnak számít a Zsidó Múzeum és a 100 évvel azelőtti Dóm. A város fő ikonjai a város újradefiniálásának legfontosabb épületei lettek, úgy mint a Reichstag az új, bejárható üvegkupolájával10, és a Potsdamer Platz beépítése. A turistaportál a látnivalók mellett külön oldalt szán az építészetnek, ahol büszkén vallja, hogy a városban az elmúlt ötven évben emelt épületekből össze lehet hozni a világ kortárs építészeti ki-kicsodáját.

    2012. szeptember 27. csütörtök at 15:44

  7. Blendemanus

    Fotósuli, fotóiskola | Fotó oktatás, fotós képzések | Kezdő szintű alkotó fotográfusi tanfolyam

    A fotótanfolyamunkon elsajátíthatja a kreatív fényképezés alapjait, tisztában lesz a rekesz, zársebesség tudatos alkalmazásával. Az elméleti és gyakorlati órákat elismert fotográfusok tartják. A fotós tanfolyam kifejezetten a digitális és analóg fotográfia iránt érdeklődő hallgatókat vezeti be a szakma rejtett titkaiba.

    Fontos számunkra az alkotás iránti elkötelezettség, a fotográfia szeretete és a kreativitás formálása. Nálunk nem csak helyesen exponálni tanul meg, hanem tudatosan fogja elsajátítani a fényképezés csodálatos tudományát, művészetét. Legfőbb célunk, hogy az elméleti órákon és a gyakorlati foglalkozások közben a tanulók minél inkább kedvüket leljék a fotográfiai alkotások létrehozatalában.
    A kompozíciós szabályok elsajátítására külön képértékelések, képelemzések adják a legmegfelelőbb megoldást.

    2012. szeptember 27. csütörtök at 15:47

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>