Így fotózd az orchideád | Orchidea nr.I

Így fotózd az orchideád | Fotóművészet, fotókiállítások

Így fotózd az orchideád. Az orchideafélék: a növényvilág legnagyobb fajszámú családja közel 22 000 természetes módon kialakult fajjal (a virágos növények 6–11%-a ide tartozik), melyek között gyakran nehezen állapítható meg éles határvonal. Ez a hatalmas fajszám feltehetően az orchideafélék evolúció-történeti értelemben vett viszonylagos fiatalságából (a legrégebbi, bizonyosan orchideaként beazonosítható lelet „mindössze” 15 millió éves) eredő genetikai változékonyságnak köszönhető, melynek eredményeképp ebben a családban a nemzetségek közötti kereszteződés éppúgy előfordul, mint a normálistól eltérő színezettség (hipo- és hiperkrómia, olykor albinizmus). A fajok áttekinthetetlenségét fokozza az utóbbi évtizedekben mesterségesen előállított, évente akár több száz új hibrid és laboratóriumi körülmények között vegetatív úton előállított szín és alakváltozat.

Így fotózd az orchideád - Orchidea 2

Így fotózd az orchideád: [1] [2]

Everling Csaba | fotográfus
+36 30/952 69 47

4 comments

  1. Blendemanus

    Így neveld az orchideát! | Páratartalom, fény és megfelelő ültetőközeg

    Hacsak nem vagy hivatásos kertész, magadtól talán eszedbe sem jutna orchideákat tartani otthon. Pedig a hírük ellenére ezek a gyönyörű virágú, egzotikus növények nem is annyira nehéz esetek!

    Az orchideák szépsége vitathatatlan, sokan mégsem mernek otthon orchideákat nevelni, gondolván, hogy túl sok törődést igényelnek. Pedig ez csak részben igaz, a csodás orchideák többségét egyáltalán nem kell sokat ápolni. Mivel az orchideafélék trópusi virágok, csupán arra kell ügyelni, hogy világosban, kellemes melegben és párás levegőjű szobában tartsd.

    2014. július 16. szerda at 19:07

  2. Blendemanus

    Orchideafélék | Vadon élő hazai orchideafélék

    […]

    2014. július 16. szerda at 19:09

  3. Blendemanus

    Orchideafélék | Kosborfélék

    A kosborfélék vagy orchideafélék (Orchidaceae) több szempontból is a növényvilág legfigyelemreméltóbb családja. Megkapó szépségű virágaik, formai változatosságuk, speciális szaporodás-biológiájuk, életmódjuk miatt a botanikusok és a laikus érdeklődök közül sokan szentelnek megkülönböztetett figyelmet ezeknek a növényeknek. Az orchideafélék a növényvilág legnagyobb fajszámú családja közel 22 000 természetes módon kialakult fajjal (a virágos növények 6–11%-a ide tartozik), melyek között gyakran nehezen állapítható meg éles határvonal. Ez a hatalmas fajszám feltehetően az orchideafélék evolúció-történeti értelemben vett viszonylagos fiatalságából (a legrégebbi, bizonyosan orchideaként beazonosítható lelet „mindössze” 15 millió éves) eredő genetikai változékonyságnak köszönhető, melynek eredményeképp ebben a családban a nemzetségek közötti kereszteződés éppúgy előfordul, mint a normálistól eltérő színezettség (hipo- és hiperkrómia, olykor albinizmus). A fajok áttekinthetetlenségét fokozza az utóbbi évtizedekben mesterségesen előállított, évente akár több száz új hibrid és laboratóriumi körülmények között vegetatív úton előállított szín és alakváltozat.

    2014. július 16. szerda at 19:12

  4. Blendemanus

    Orchidaceae | Orchidea félék

    Mindegyik faj védett. Hatalmas diverzitás. Trópusokon epifiton növények, nálunk talajlakók. A magház alsóállású. Porzó és termőtáj gynostemiummá nő össze. Jellemző a végletekug elmenő alkalmazkodás a rovarmegporzáshoz. A porzók száma ezért is kevés. 2*3 lepelből álló virágok jellemzőek. A belső lepelkörben mézajak (labellum) található. Ez az a hely ahova a rovar leszéll, általában élénk színű. A külső körből vitorla vagy sisak alakul ki. A pollen egy csomóban található meg, ez a pollinium. A bibekarélyban (viscidium) helyezkedik el egy kis nyélen. A viscidium és a pollinium együtt alkotja a pollinariumot. A virág teljes kifejlődéséig 180°-ot tekeredik. A termésük tok, mely kizárólag micéliummal csírázik, mivel a saját tápanyag tartalma elenyésző. Raktározó szerve ikergumó, melyek közűl egyik mindíg éppen teli van a másik pedig üres. Az ikergumók alakja fajspecifikus.

    2014. július 16. szerda at 19:14

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>