Prága nr.I | Akkor és most

Prága, Csehország  | Akkor és most, fotómúzeum, muzeális fotók

Prága | Akkor és most. Archívumunkban újabb érdekességre bukkantunk, és azt is észrevettük, hogy az eredeti fotósorozat pont 50 éve készült, így úgy döntöttünk, hogy mi is elutazunk Prágába, és megnézzük [megfotózzuk], mi változott azóta.

Prága 2011 - 01

Prága 2011 - Anno 02

Prága | Akkor és most. A prágai vár, a Hradzsin a világ legnagyobb, egybefüggő területekből álló várkomplexuma, amely egy 70 méter magas dombon magasodik a város fölé.
A Hradzsin egykor a cseh fejedelmek és királyok rezidenciájaként szolgált, 1918 óta pedig az államelnök székhelye.A három udvarból álló prágai várnak kereken 60 épülete van.
A vár első virágkorát IV. Károly idején élte. A fejlődés újabb csúcspontját jelentette II. Rudolf, aki számos jelentős tudóst, művészt, alkimistát hívott az udvarába és hatalmas gyűjteményeket hozott létre.
A Hradzsint, a prágai vár körül elterülő elővárost 1320 körül alapították. IV. Károly bővítette később a városnegyedet, a híres strahovi kolostorral, amely a király értékes könyvtárának adott helyet.
Mielőtt belépünk a várba, vessünk egy pillantást a Hradzsin térre, csodálatos, monumentális nyitott tér tárul szemünk elé a várfalakon kívül. Számos előkelő rezidencia épült itt. A tér nyugati oldalán fekszik a Toszkán palota, a Márton palota. A tér talán legegyedibb és legkülönlegesebb épülete a Schwarzenberg-palota, legdíszesebb épülete pedig a vár bejáratánál elhelyezkedő Érseki palota.

Prága 2011 - 03

Prága 2011 - Anno 03

Prága | Akkor és most. A Prágai vár harmadik udvarának déli részét a Régi Királyi Palota uralja, amely a cseh uralkodók székhelye volt egészen a Habsburg hatalomátvételig. A meglehetősen egyszerű homlokzat csodálatos épületet rejt.
A mostani épület magját az ősi román stílusú palota alkotja, melyet a Premysl-dinasztia uralkodásának utolsó éveiben emeltek. Később IV. Károly hozzáépített a palotához, de Jagelló Ulászló volt az, aki az 1400-as évek végén a legjelentősebb bővítéseket elrendelte.
Az Ulászló-terem 1502-ben készült el, akkoriban ez volt a legnagyobb boltíves áthidalású világi építmény. A XVII. században az Ulászló-termet gyűlésteremnek használták, de a korábbi évszázadokban fényűző ünnepségek, koronázások és lovagi tornák helyszíne volt.
A Királyi palota lenyűgöző méreteivel, csodálatos bordás boltozatával ma is Prága egyik büszkesége. A bejárat előtt állva csodáljuk meg az óriási szobrokat vagy fotózkodjuk a mozdulatlanul álló őrökkel.

Prága 2011 - 02

Prága 2011 - Anno 01

Everling Csaba | fotográfus
+36 30/952 69 47

3 comments

  1. Blendemanus

    Régi fotók | Fotográfiák | Fotóművészet

    Izgalmas és sok meglepetést tartogató feladat a fotográfia egyre terjedelmesebb és szerteágazóbb életrajzának szövetében nyomon követni azokat a szálakat, melyek azt mutatják, hogyan hatolt be az új médium az emberek tudatába, életébe, hogyan vett részt az emberi kapcsolatok alakulásában, befolyásolta a világról alkotott képet, formálta identitástudatukat, kötődéseiket vagy éppen morális meggyőződésüket.

    Nagy örömmel vállaltuk fel azt a feladatot, hogy a fotózás hőskora óta elkészített “kallódó” képeket megmentsük az enyészettől, és azokat közkinccsé tegyük. Hisszük, hogy a megörökített pillanatokat meg kell becsülni. Napjaink legújabb technikáival újjá varázsolni a felvételeket, és segítségükkel már kezdődhet is az időutazás!

    Nem hagyjunk veszni fotógyűjteményét! Galériánk vásárol egészen az üveg diáktól, a leica diákig minden témakörben fotókat, melyeket a ’80-as évek közepéig készítettek. Legyenek azok családi események, utazások, tájfotók vagy akár portrék.

    Nagy örömmel vállaltuk fel azt a feladatot, hogy a fotózás hőskora óta elkészített “kallódó” képeket megmentsük az enyészettől, és azokat közkinccsé tegyük.

    2012. június 27. szerda at 13:04

  2. Blendemanus

    Fotótanoda | A jó fotó titka

    A jó fotók készítéséhez két dologra van szükség: megfelelő felszerelésre, és magabiztos technikai tudásra. Ezek után már csak képzeletünk szabhat határt fotóink készítése során. Gyere, és tanuld meg Te is az alapokat kurzusainkon, hogy minél több örömet lelhess a fotózásban!

    Az elméleti háttér mellett sokrétű gyakorlati képzést biztosítunk fotóstúdiónkban, és azon kívül is. A tanfolyami foglalkozásokon felül fakultatív jelleggel folyamatos egy személyes konzultáció zajlik, ami egyedi érdeklődésekhez [pl. régi fotók archiválása és feldolgozása] hasznos segítséget nyújt.

    Fotósuli – Gép és ész és kész!

    2012. június 27. szerda at 13:15

  3. Blendemanus

    Fényképek digitalizálása | Szkennelés

    Fotóstúdiónk így a XXI. században egy kicsit múlt-idézve felajánlja, hogy beszkenneli archív anyagait. Rendelkezünk bármilyen méretű (leica, roll, sheet film), bármilyen nyersanyag (papírkép, negatív, dia), digitalizálásara alkalmas nyomdai szkennerrel.

    A jól sikerült kiadványok ismérvei közé tartozik a képanyag. A fényképeket, ha nem digitális kamerával készülnek a felvételek, először digitalizálni kell. A képek magas színvonalon végzet digitalizálását, ezt a nyomdai előkészítésben alapvető, kiegészítő szolgáltatást a CCG Fotóstúdió már a kezdetek óta biztosítja.

    A legfejlettebb berendezésekkel végzett szkennelés akkor válik igazán jelentőssé, ha a megrendelő igényes képeket szeretne viszontlátni kiadványában. Ennek az elvárásnak az egyszerű asztali szkennerek és a hozzájuk kapható szoftverek technikai adottságai már nem minden esetben felelnek meg. Itt számos olyan paramétert kell figyelembe venni, amelyeket professzionális felhasználásra tervezett berendezésekkel lehet megfelelő módon beállítani és rögzíteni. Ebben nyújtanak segítséget teljeskörű nyomdai szkennereink a tapasztaltunk, amikkel számos igényes munkát tudhatnak maguk mögött.

    További információért keressen bennünket bizalommal a kapcsolat menüpontban feltüntetett telefonszámon, vagy drótpostán.

    2012. augusztus 3. péntek at 15:38

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>