Zene és fénykép | Cesária Évora

Zene, zenehallgatás | Fotóművészet, fotómúzeum

Zene és fénykép | Cesária Évora. Az elmúlt években rendszeresen adtunk közre fotókat archívumunkból a DJ-k világnapján. De most a megszokásokkal ellentétben nem egy DJ fotóit fogjuk bemutatni, hanem egy általunk nagyra-becsült előadóét, aki a fotósorozatunk elkészülte után nem sokkal halt meg.

zene cesaria evora 1

Zene és fénykép | DJ-k világnapja. A disc jockey eredetileg azt a személyt jelentette az 1950-es években Amerikában, aki rádióműsorokban bejelentette és lejátszotta az akkori népszerű lemezeket. Az elnevezés a hanglemez angol neve (a formája miatt): disc (vagyis korong), illetve a jockey = zsoké  (azaz lovas) szavakból állt össze.

zene poszter

Zene és fénykép | DJ-k világnapja. Az első DJ-szettet Martin Block követte el 1932-ben. Míg a világ első lemezlovasa Charles Lindbergh aviátor fiának elrablását taglalta, beszéde alá különféle bakeliteket kevert. Hallgatói azt hitték, Block egy bálteremben beszél hozzájuk, miközben a háttérben a legjobb amerikai tánczenekarok lépnek fel.
A DJ fogalma, a zenéket egymásra pakoló, hangulatot teremtő figura mára a popkultúra kitörölhetetlen alapelemévé vált.

Everling Csaba | fotográfus
+36 30/952 69 47

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>