Muzeális fotó | Múzeumok Éjszakája 2012

Muzeális fotó, fotóművészet, fotó múzeum, fotóarchívum | Fotóstanfolyam, fotósiskola

Muzeális fotó | Múzeumok Éjszakája nevezetű kulturális programot – az 1999-ben indult francia példa nyomán – 2003 óta rendezi meg évenként az Oktatási és Kulturális Minisztérium, amolyan könnyed, nyáresti kirándulásként. Ehhez a rendezvénysorozathoz szeretne csatlakozni stúdiónk fotómúzeuma, néhány muzeális fénykép közreadásával archívumunkból.
Használják ki hétvégén ezt a páratlan lehetőséget, amikor sok műkincset, kulturális értéket, a szürke hétköznapokban tőlünk elzárt szépségeit nézhetik meg ingyenesen. De az egész estés séta szüneteiben érdemes lesz rendszeresen visszalátogatniuk fotóstúdiónk oldalára, mert egész éjszaka folyamatosan töltünk fel majd fényképeinket.
A Múzeumok Éjszakáján fotóstúdiónk archívuma a századelő fényképeivel, egy estére elkalauzolja látogatóit cserkésztáborokba, család látogatásokra, vidéki kirándulásokra és számtalan egyéb érdekes helyre a régmúlt elfeledett pillanataiba.

muzeális fotó - poszter

Elsőnek archívumunk egyik kedvenc gyűjteményéből választottunk ki néhány fényképet. Ködbe vesznek a volt úttörőtáborok és megint…  , így most egy régmúlt cserkésztábor mindennapjaiba pillantsunk be.

muzeális fotó cserkesz tábor 1

Muzeális fotó | Múzeumok Éjszakája: [1] [2] [3]

Így a nyári napforduló időpontja, ezzel együtt az év legrövidebb éjszakája környékén a következő témánk egy kis télidézés. A régmúlt telei és a lábszánkózás. Magyarországon a XIX. sz. 80-as éveiben lett ismeretes a síelés, 1902-ben alakult meg az első magyar síegylet, melynek működési köre akkor csak Budapest környékére szorítkozott.

muzeális fotó sielök sielés

Muzeális fotó | Múzeumok Éjszakája, A háború utáni Magyarországon a Volkswagen már az ötvenes évektől jelen volt. Sok VW T1 busz mentőautóként is közlekedett, és a magánimportban is sok autó érkezett Magyarországra. A 60-as évek elején a szabályok enyhülésével sokan kaptak külföldi rokonoktól Volkswageneket, és voltak olyanok is akikhez csak hazalátogattak egy “bogárral”. Bogarasok.

muzeális fotó volkswagen beetle oldtimer bogár 1

Muzeális fotó | Múzeumok Éjszakája: [1] [2] [3]

Következő sorozatunknál archívumunk egyik legértékesebb gyűjteményéből választottunk ki néhány fényképet. A felvételeket Kumpf Antal készítette Moson és Magyaróvár, valamint udvari fényképész miután Habsburg Frigyes főherceg és felesége, Izabella von Croÿ-Dülmen főhercegné – aki korábban maga is készített fotókat – mint „udvari” fényképésznek adott megbízásokat 1919-1931 között a fotográfusnak.

muzeális fotó kumpf antal fotómúzeum

Muzeális fotó. Amennyiben elnyertük tetszését, kérjük tekintsék meg néhány korábbi kiállításainkat: [1] [2] [3]

Everling Csaba | fotográfus
+36 30/952 69 47

5 comments

  1. Blendemanus

    Régi fotók | Fotográfiák | Fotóművészet

    Nagy örömmel vállaltuk fel azt a feladatot, hogy a fotózás hőskora óta elkészített “kallódó” képeket megmentsük az enyészettől, és azokat közkinccsé tegyük.

    Hisszük, hogy a megörökített pillanatokat meg kell becsülni. Napjaink legújabb technikáival újjá varázsolni a felvételeket, és segítségükkel már kezdődhet is az időutazás!

    Nem hagyjuk veszni fotógyűjteményét! Galériánk vásárol egészen az üveg diáktól, a leica diákig minden témakörben fotókat, melyeket a ’80-as évek közepéig készítettek. Legyenek azok családi események, utazások, tájfotók vagy akár portrék.

    2012. június 14. csütörtök at 14:16

  2. Blendemanus

    Korok, Képek, Kamerák | Fotográfiatörténeti gyűjteményünkből

    Reméljük, mostani kiállításunkkal felkeltettük érdeklődésüket, szívesen fogadunk minden véleményt, építő szándékú hozzászólást.

    Kérjük, ossza meg velünk személyes tapasztalatait, észrevételeit.

    2012. június 14. csütörtök at 14:17

  3. Blendemanus

    Fényképek digitalizálása | Szkennelés

    Fotóstúdiónk így a XXI. században egy kicsit múlt-idézve felajánlja, hogy beszkenneli archív anyagait. Rendelkezünk bármilyen méretű (leica, roll, sheet film), bármilyen nyersanyag (papírkép, negatív, dia), digitalizálásara alkalmas nyomdai szkennerrel.

    A jól sikerült kiadványok ismérvei közé tartozik a képanyag. A fényképeket, ha nem digitális kamerával készülnek a felvételek, először digitalizálni kell. A képek magas színvonalon végzet digitalizálását, ezt a nyomdai előkészítésben alapvető, kiegészítő szolgáltatást a CCG Fotóstúdió már a kezdetek óta biztosítja.

    A legfejlettebb berendezésekkel végzett szkennelés akkor válik igazán jelentőssé, ha a megrendelő igényes képeket szeretne viszontlátni kiadványában. Ennek az elvárásnak az egyszerű asztali szkennerek és a hozzájuk kapható szoftverek technikai adottságai már nem minden esetben felelnek meg. Itt számos olyan paramétert kell figyelembe venni, amelyeket professzionális felhasználásra tervezett berendezésekkel lehet megfelelő módon beállítani és rögzíteni. Ebben nyújtanak segítséget teljeskörű nyomdai szkennereink a tapasztaltunk, amikkel számos igényes munkát tudhatnak maguk mögött.

    2012. július 31. kedd at 17:14

  4. Blendemanus

    Fotóstanfolyamok, Fotósiskola | Digitális és filmes fotósiskola | Számítógépes és kézi laborálás

    Fotóstúdiónk meghirdeti fotósiskoláját. Módszerünk egy teljesen új, gyakorlat orientált, kreatív módszer, ami nem csak megismerést, rálátást, de vizuális szemléletmódot is eredményez a fotózás területén.

    Az oktatás két részre oszlik: az elméleti oktatásra, valamint a gyakorlatra: fotóstúdiónk művészeti sorozatainak fotózásán való részvétellel, esetleg közös projektek kidolgozása, és hallgatók által készített felvételek közös kiértékelésére. Hallgatóink szakmai gyakorlatok keretében eljöhetnek velünk stúdiónk saját projektjeinek fényképezéseire.

    Stúdiónk meggyőződése, hogy a fényképészetet csak gyakorlatban lehet elsajátítani. Ezért egy olyan tematikát alakítottunk ki, ahol a hallgatóval együtt állítjuk össze a tanrendet képességeinek, és érdeklődési körének megfelelően. A szakmai gyakorlatokon olyan helyszíneket látogatunk meg, és olyan témákat fényképezünk, melyeket a hallgatóinkkal együtt választunk ki.

    Tanfolyamunkat ajánljuk kezdőknek, és újrakezdőknek is, akik már tisztában vannak az elméleti alapfogalmakkal, de gyakorlatot szakmai jártasságot szeretnének:
    • Fotóstúdiónknál a fényképezés szinte bármelyik területéről szerezhet tapasztalatokat, és személyes kapcsolatrendszerünk, és professzionális felszerelésünk (melyet szükség esetén használhat) a garancia arra, hogy a gyakorlati óráinkon készült fényképeiben biztos, hogy örömet fog találni.
    • Kiterjedt kapcsolatrendszerünk a garancia arra, hogy olyan helyszíneken(ről) fotózhat, ahova csak engedéllyel szabad belépni, olyan díszleteket használhat, melyek többnyire csak pénzért elérhetőek, valamint ha fotóihoz szükséges bármilyen nemű és korú modellt is biztosítani tudunk. Így magasabb színvonalon készíthet fényképeket, mint amire egy átlagos fotózás esetén lehetősége adódna.
    • Nálunk ne számíts az iskolában megszokott száraz előadásokra. Stúdiónkban kipróbálhatod, megfoghatod az eszközöket, nálunk nem csak az oktató kattint, te is aktívan részt veszel az órákon.
    • Kis létszámú max. 2 fős szakmai gyakorlatok, ami biztosíték arra, hogy az elméletek után minden gyakorlati kérdésére választ kap majd. Bátran szólj közbe, kérdezz vissza, ha valamit nem értesz, türelmesen és baráti hangvételben magyarázzuk el a felmerült kérdést újra meg újra.

    Barangoljon oldalunkon, és ha megtetszik valamelyik téma, fotózási helyszín, speciális díszlet, akkor a legközelebbi fotózáshoz akár csatlakozhat is. Ha egyedi ötlete van csak a felszerelés, vagy a kapcsolat hiányzik, kérjük, telefonáljon, hátha tudunk segíteni, együtt fényképezni.
    Csatlakozzon fotózásainkhoz, és lessen el pár mesterfogást! Jöjjön el Ön is, és tartozzon egy jó csapathoz, tanulja meg másképp látni a körülöttünk lévő világot!

    2013. november 24. vasárnap at 12:49

  5. Blendemanus

    Fotómúzeum | Segítsen többet megtudni a képről!

    Régi fotóink között számos olyan található, amelynek szereplői, s a felvétel készítésének körülményei ma már ismeretlenek. Cégünk történészekkel együtt kutatja e fotográfiák hátterét, s most a széles közvélemény segítségét is kérjük e munkához.

    Az alábbi képeken olyan szereplők is láthatók, akiknek kiléte számunkra ismeretlen. Kérjük, segítsen azonosítani a fotókon látható személyeket, eseményeket, helyszíneket, esetleg a kép készítésének körülményeit.

    2013. december 11. szerda at 23:14

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>