Prága látnivalók nr.II | Az őszi város

Prága látnivalók és nevezetességei  | Az őszi város, fotóművészet

Prága látnivalók | Az őszi város. Egy város minden évszakban más arcát mutatja, nyári sorozatunk után most pár olyan érdekességet szeretnénk megmutatni, mint a Mala Strana ékei, a Szent Vitus-székesegyház és a Vár, de a Moldva felett átívelő, sokat látott Károly-híd, vagy az Óvárosi téren megbújó csillagászati óramű, az Orloj is, melyek mind versenyeznek  a látogatók kegyeiért.

prága látnivalók prag 01

Prága látnivalók | Az őszi város. Négyszáz éven keresztül a 16 pilléren álló, 10 méter széles és 520 méter hosszú Károly híd volt az egyetlen összeköttetés a Kisoldal és a Prága városa között.

prága látnivalók prag 02

Prága látnivalók | Az őszi város. A Károly hídat IV. Károly építtette 1357-ben. Nepomuki Szent János szobrát 1683-ban állították fel, s egyike volt a híd első díszeinek. Ő védelmez az árvizek és a hajótörések ellen. A legenda szerint annak, aki kezével megérinti a szobrot, szerencséje lesz.
A hatodik és a hetedik pillér között látható kereszt arra emlékeztet, hogy Nepomuki Szent Jánost e helyről hatszáz évvel ezelőtt a folyóba vetették, mert nem volt hajlandó megszegni a gyónási titkot. Szemtanúk állították, hogy amikor a test a vízbe zuhant, egy szent szellemalak emelkedett ki a folyóból.
A Károly híd Kisoldal felöli végét két toronnyal zárták le. A kisebbik a Judit-torony, amely a híd elődjének a Judit hídnak egyetlen megmaradt darabja. A Kisoldali hídtorony eredetileg városkapunak épült; ma lélegzetelállító kilátás nyílik innen a városra. A híd másik végét az Óvárosi hídtorony zárja le.

Prága látnivalók | Az őszi város: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25]

Everling Csaba | fotográfus
+36 30/952 69 47

One comment

  1. kepnezo

    Felhasználóbarát lenne egy lapozható galéria. Ezt az albumot szívesen végignéztem volna, de rettentően zavaró, hogy vissza kell lépkednem és a számokat sem jegyzem meg. Amúgy minden tetszik, csak bonyolultan érem el a lényeget!

    2012. január 6. péntek at 11:59

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>