Venice Carnival | Karneválok, farsangolás Európában | Velence nr.IV

Venice carnival, carnevale di venezia, velencei karnevál | Fotóművészet, fotóművészek, fotókiállítások

Venice Carnival | Karneválok, farsangolás Európában. A Farsang felfordult világa, a tabuk feloldása, a státuscserén alapuló rítusok stb. az etnológiai irodalom szerint „biztonsági szelepként” funkcionálnak: a farsangi napok után következő hétköznapok világában megerősítik a hierarchikus rendet és a közösségi érzést. Előfordul azonban, hogy a rítus kerete túl szűknek bizonyul a felgyülemlett elégedetlenség kifejezésére. Ilyenkor az ünnep ürügyén lázadások törhetnek ki, a történelem folyamán még az is gyakran előfordult, hogy egy-egy farsang az adott feltételek mellett (pl. álarc viselése, alkoholizmus, legitimált erőszak, fegyverviselés stb.) vérfürdővé változott. Igaz ugyan, hogy a társadalmi lázadások közvetlen akcióinak szimbolikus nyelve nem azonos a karneváli világkép szimbolikus nyelvével, de ilyenkor a karneváli ünnepek résztvevői a rítusok nyelvét „átkódolják” a lázadás nyelvévé.

venice carnival 3

Venice Carnival | Karneválok, farsangolás Európában. A társadalmi rend érvénytelenítését a különféle erőszakos megnyilvánulások is jelzik. Előfordulnak például a farsangi színjáték résztvevői elleni játékos, de olykor a játékosság határait messze túllépő támadások a maszkos alakoskodók a nézőket inzultálják, erotikus jellegű agressziókat követnek el. Olykor a karneváli színjátékot megjelenítő csoportok rivalizálása, sőt egymás elleni agressziója a játék hagyományos rituális eleme. Velencében a 16. század végén húshagyókedd éjszakáján 17 embert öltek meg.

venice carnival 1

Everling Csaba | fotográfus
+36 30/952 69 47

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>