Vespa robogó • A kultusz | Vespa nr.II

Vespa robogó, Piaggo motor és robogók | Modell és divat fotózás

Vespa robogó | A kultusz. A Vespa egy igazi olasz alkotás: a tömeges motorizáció és egy ország második világháború utáni újjászületésének szimbóluma. A család, a munka, és az első hétvégi kiruccanás jelképe. Az optimizmusnak, a születő jólét szerény fitogtatásának képe, és még ma is szerelmi történetek tanúja. A megjelenését követő 60 évvel a Vespa az egész világon még mindig kultusz tárgya a legfiatalabb nemzedékek körében is. Története párhuzamos Olaszországnak és Európának a háború utántól napjainkig tartó történetével.

vespa robogó - retro girl 1

Vespa robogó | A kultusz. Aktualitása teszi “élő” legendává, jobban mondva kultusz tárggyá a Vespát. Olyan tárggyá, amellyel könnyű összhangba kerülni, amelyen keresztül kifejezhető a saját személyiségünk kortalan stílusának köszönhetően, amely bár folyamatosan változtatja a külsejét, sohasem tagadja meg önmagát.

vespa robogó - retro girl 2

Vespa robogó | A kultusz. A Vespa születése óta egy üzenet, a korszerűség jele. És ma ez a modernség a városhoz kapcsolódik. Nem véletlen, hogy akik ma Vespa robogót választanak, egy életérzést vásárolnak, mert a Vespa informális, elérhető, feltűnő és kimeríthetetlen életörömet fejez ki, üzenete csalogató, részvételre csábít, az állandó megújulásról és a kifejezés szabadságáról szól.

vespa robogó - retro girl 3

Vespa robogó | A kultusz. A Vespa népszerűsége töretlennek bizonyult az évek múlásával is, bár minden generáció más-más eszme megtestesítőjének tekintette, hiszen az első példányok a mobilitás megtestesítői voltak, majd a gazdasági fellendülés járműve lett, és az 1960-1970-es években a fiatalok forradalmi eszméinek szimbólumává vált. Valójában sohasem ment ki a divatból és az elmúlt 57 év során még kedveltebb lett és még inkább azonosult az olaszos szabadsággal és stílussal; nemzeti szimbólum lett, akár a Colosseum vagy a Sixtus-kápolna.

vespa robogó - retro model woman

Vespa robogó | Fotózások: [1] [2] [3]

Everling Csaba | fotográfus
+36 30/952 69 47

8 comments

  1. Blendemanus

    Vespa | A robogózás kultusza

    Létezik az a típusú ember, aki számára a robogózás az önkifejezés egy formája. Számukra a robogó olyan, mint a festőnek a vászon: médium, amelyen keresztül üzenhetnek a világnak.

    A legtöbb ember számára a robogó nem több, mint közlekedési eszköz: egy jármű, amely a csúcsforgalom és a bedugult utak elleni legjobb orvosság. Ha úgy tetszik: munkaeszköz. Mások számára viszont a közlekedésnek ez a módja életforma. Tovább megyek: létezik az a típusú ember, aki számára a robogózás az önkifejezés egy formája. Számukra a robogó olyan, mint a festőnek a vászon: médium, amelyen keresztül üzenhetnek a világnak.

    A gyártók tisztában vannak ezzel jelenséggel, nem véletlenül ennyire színes a robogópiac kínálata. Jól megfér más mellett a legbigottabb, legkonzervatívabb vonalvezetésű gép és a legharapósabb külsejű sportmasina, a retro, nem különben a luxus cruiser. Egyes országokban a Vespa nem egyszerűen “egy” robogó, hanem “a” robogó. Minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy Vespa világszerte kultikus kedvenccé vált. A Vespa kiállta az idő próbáját, még ma is kitűnően megállja a helyét a piacon.

    A Piaggio első Vespa robogója 1946-ban gördült le a futószalagról és a gyártás azóta is folyamatos. Ennek köszönhetően a világnak aligha akad olyan szeglete, ahol ne csengne ismerősen a Vespa név. A Vespa ikonná vált, így méltán büszke a Piaggio erre a kicsit nyers, ugyanakkor roppant stílusos járműre.

    A kultikus tárgyak fittyet hánynak a körülöttük lévő világra, mely folyamatosan és iszonyú tempóban változik. Előbb, vagy utóbb azonban ezek a tárgyak is megkophatnak és könnyen napjaink versengő robogópiacának áldozatává válhatnak. De a Piaggio nem adja olyan olcsón a bőrét. Kompromisszumot kötött az idővel: a múltat ötvözte a jövővel és így született meg az új Vespa Granturismo (GT).

    2012. július 3. kedd at 11:21

  2. Blendemanus

    Vespa robogó | Ami örök

    Jóllehet, a Piaggio ezrével termeli a műanyag borítású robogókat az utóbbi években, a Vespa esetében kivételt tett és megmaradt a hagyományos fém burkolatnál. A csupa fém-dizájn – amit 57 évvel ezelőtt alkalmaztak először robogón -, még mindig ugyanolyan könnyű és erős, mint a kezdetekkor. Noha némi műanyagot felhasználtak a GT-n, a préselt acélból készült váz azt bizonyítja, hogy ezt megpróbálták minimálisra korlátozni. Így bizonyos értelemben nem áll fenn annak a veszélye, hogy rosszul rögzített műanyag idomokkal találkozunk. Továbbá az acéltest segít megőrizni a Vespa egyéniségét, sőt hangsúlyosabbá teszi azt.

    A Piaggio nem titkolja, hogy a Vespa GT formaterve sok álmatlan éjszakát okozott a tervezőknek. Mind a formális kritériumok, mind az érintettek érzelmi kötődése megkövetelte, hogy ennek a népszerű robogónak a legújabb generációja jól felismerhető utódja legyen a nagy elődnek. Nagyon vigyáztak arra, hogy ne úgy nézzen ki, mint egy fűnyíró és egy szamovár – együtt töltött, mámoros éjszakájának – gyümölcse. Ezt szem előtt tartva a Vespa GT rekord mennyiségű próbaverziót élt meg, mielőtt meg-született a prototípus. Jól szemlélteti ezt a hosszantartó folyamatot az a roppant érdekes adat, amely szerint a jóval korábban debütáló B500-as fejidoma teljes egészében a Vespa GT tervei alapján készült. Tehát, ha bárkiben felmerülne az ilyenkor szokásos “a tyúk vagy a tojás” kérdése, akkor a válasz egyszerű: a Vespa volt előbb.

    2012. július 3. kedd at 11:23

  3. Blendemanus

    Vespa | Az olasz

    A Vespa egy sikertörténet. A gyár 1946-os fennállása óta 17 milliót adtak el a híres lemezvázas robogóból világszerte. Hogy mi teszi a Vespákat még ma is oly vonzóvá? A cég alapelve, hogy modelljei évről évre frissüljenek, fejlődjenek, ám néhány dologban soha ne változzanak: utánozhatatlan “Vespaságukban” – hogy már messziről ki lehessen szúrni a hanyag eleganciát és sajátos formavilágot -, a vezetési élményben, kidolgozási minőségükben és megbízhatóságukban.

    De a legjobb a Vespán mégis az, hogy bárki, aki felpattan rá, egy időutazás részesévé válik. Mit él át? Hirtelen összekeveredik a jelen és a múlt, az ember az olasz Riviéra meleg napsugarát érzi az arcán és Cappuccino ízét a szájában. De a legjobb, hogy mégis egy modern jármű minden előnyét is élvezi közben. Az Vespa már csak ilyen.

    2012. július 3. kedd at 11:26

  4. Blendemanus

    Vespa | A stílushordozó

    Felmenői számos filmben szerepeltek, nyergükben világ-sztárok pózoltak. 1946-os elődje az első igazi robogónak tekinthető, s azóta világszerte rajongók milliói tömörülnek klubokba. Művészeket ihletett, külön naptár készül a tiszteletére, s ki tudja még az élet mely területein keríti hatalmába használóit, akik rajonganak Vespájukért. Minket is megfőzött.

    Nálunk még ma is különös színfolt az utcán a robogók között patinásnak számító Vespa, legyen szó akár a legnagyobb kétszázasról, akár a legkisebb ötvenesről. Ugyanakkor hazájában, Olaszországban percenként suhan el legalább egy az úton, helyszíntől függetlenül, Rómától a legeldugottabb kis vidéki faluig.

    Valójában csupán egy robogó, mint az összes többi, mégis valami más. Nem csak stílusa van, hanem múltja is, hiszen vonalain tetten érhetők az elődök jellegzetességei.

    2012. július 3. kedd at 11:28

  5. Blendemanus

    Vespa | Az igazi városi robogó

    Ez ám az igazi városi robogó. Ha akarjuk málhás szamár, tele csomaggal, vagy kétszemélyes szabad-időjármű, mögöttünk a meghódítandó nagy ő-vel, netán partner a városi csiki-csuki című játékban, vagy egyszerűen csak egy társ, amellyel suhanva élmény a robogózás és még a munka hevében képződött ráncaink is kisimulnak. És senki ne merje azt állítani, hogy ezt bármely másik robogó tudja, ugyanis ez nem igaz. Ha csak ránézünk a Vespa retro, mégis modern, stílusos és elegáns, krómdíszítésekkel ízlésesen tűzdelt vonalaira, egészen más hangulatot áraszt, mint egy sportos külsejű robogó, amelyen hátul nem is biztos, hogy akad hely még valakinek, csomagtartóval – így csomaggal – majd-nem úgy nézne ki, mint egy Ferrari biciklitartóval a tetején, s mindent megteszünk, hogy a mienk legyen a leggyorsabb a városban. Egy ilyen robogón sután mutatnának a Vespa csontszínű műszerei, s talán nem is érdekelne, hogy a vészesen kevés üzemanyagra külön visszajelző figyelmeztet, mint az autókban.

    És mindez így van jól. A Vespa a legtöbb emberben érzelmeket ébreszt, persze az sem baj, ha nem, ők valószínűleg más műszaki cikk iránt sem éreznek semmit, de hát nem vagyunk egyformák.

    2012. július 3. kedd at 11:30

  6. Blendemanus

    Vespa | Az itáliai elegancia | Cappuccino Racer

    Egy kis Vespa Történelem: a Vespa a II. Világháború pusztítása után a béke és szabadság életérzéséből született és hamarosan nemzeti szimbólummá, az olasz stílus és elegancia egyik ikonjává vált. Az 50-es évekre a Vespa meghódította a világot megteremtve a városi közlekedés új kategóriáját a robogózást. A Vespa nem egyszerűen egy robogó, hanem maga a robogózás szinonímája,egy élő legenda, egy életstílust kifejező kultikus tárgy, mely az életörömöt a szabadságot és az önkifejezést testesíti meg. A Vespa nevet melynek jelentése „darázs” Enriche Piaggiótól kapta aki, amikor bemutatták neki az első prototípust így kiáltott fel „come una vespa” olyan mint egy darázs! A Vespa világhírét tovább öregbítette az a több mint 150 film, amelyben szerepelt. Köztük a leghíresebb talán a Római vakáció amelyben Audrey Hepburn és Gregory Peck vespával száguldozik Róma utcáin. A Vespák az idők során számtalan versenyt nyertek, köztük egy 125-ös prototípus 1951-ben 171 km/órás abszolút sebességrekordot állított fel. A Vespákhoz számtalan hihetetlen utazás is kötődik. Eljutottak vele az Északi Sarkra, Európából Afrikába, Ázsiába, átkeltek vele az Andokon és a Párizs-Dakar rallyn is sikeresen célba értek.

    2012. július 3. kedd at 11:38

  7. Blendemanus

    Fotóstanfolyamok, Fotósiskola | Digitális és filmes fotósiskola | Számítógépes és kézi laborálás

    Fotóstúdiónk meghirdeti fotósiskoláját. Módszerünk egy teljesen új, gyakorlat orientált, kreatív módszer, ami nem csak megismerést, rálátást, de vizuális szemléletmódot is eredményez a fotózás területén.

    Az oktatás két részre oszlik: az elméleti oktatásra, valamint a gyakorlatra: fotóstúdiónk művészeti sorozatainak fotózásán való részvétellel, esetleg közös projektek kidolgozása, és hallgatók által készített felvételek közös kiértékelésére. Hallgatóink szakmai gyakorlatok keretében eljöhetnek velünk stúdiónk saját projektjeinek fényképezéseire.

    Stúdiónk meggyőződése, hogy a fényképészetet csak gyakorlatban lehet elsajátítani. Ezért egy olyan tematikát alakítottunk ki, ahol a hallgatóval együtt állítjuk össze a tanrendet képességeinek, és érdeklődési körének megfelelően. A szakmai gyakorlatokon olyan helyszíneket látogatunk meg, és olyan témákat fényképezünk, melyeket a hallgatóinkkal együtt választunk ki.

    Tanfolyamunkat ajánljuk kezdőknek, és újrakezdőknek is, akik már tisztában vannak az elméleti alapfogalmakkal, de gyakorlatot szakmai jártasságot szeretnének:
    • Fotóstúdiónknál a fényképezés szinte bármelyik területéről szerezhet tapasztalatokat, és személyes kapcsolatrendszerünk, és professzionális felszerelésünk (melyet szükség esetén használhat) a garancia arra, hogy a gyakorlati óráinkon készült fényképeiben biztos, hogy örömet fog találni.
    • Kiterjedt kapcsolatrendszerünk a garancia arra, hogy olyan helyszíneken(ről) fotózhat, ahova csak engedéllyel szabad belépni, olyan díszleteket használhat, melyek többnyire csak pénzért elérhetőek, valamint ha fotóihoz szükséges bármilyen nemű és korú modellt is biztosítani tudunk. Így magasabb színvonalon készíthet fényképeket, mint amire egy átlagos fotózás esetén lehetősége adódna.
    • Nálunk ne számíts az iskolában megszokott száraz előadásokra. Stúdiónkban kipróbálhatod, megfoghatod az eszközöket, nálunk nem csak az oktató kattint, te is aktívan részt veszel az órákon.
    • Kis létszámú max. 2 fős szakmai gyakorlatok, ami biztosíték arra, hogy az elméletek után minden gyakorlati kérdésére választ kap majd. Bátran szólj közbe, kérdezz vissza, ha valamit nem értesz, türelmesen és baráti hangvételben magyarázzuk el a felmerült kérdést újra meg újra.

    Barangoljon oldalunkon, és ha megtetszik valamelyik téma, fotózási helyszín, speciális díszlet, akkor a legközelebbi fotózáshoz akár csatlakozhat is. Ha egyedi ötlete van csak a felszerelés, vagy a kapcsolat hiányzik, kérjük, telefonáljon, hátha tudunk segíteni, együtt fényképezni.
    Csatlakozzon fotózásainkhoz, és lessen el pár mesterfogást! Jöjjön el Ön is, és tartozzon egy jó csapathoz, tanulja meg másképp látni a körülöttünk lévő világot!

    2013. november 17. vasárnap at 16:45

  8. Blendemanus

    Fotómúzeum | Segítsen többet megtudni a képről!

    Régi fotóink között számos olyan található, amelynek szereplői, s a felvétel készítésének körülményei ma már ismeretlenek. Cégünk történészekkel együtt kutatja e fotográfiák hátterét, s most a széles közvélemény segítségét is kérjük e munkához.

    Az alábbi képeken olyan szereplők is láthatók, akiknek kiléte számunkra ismeretlen. Kérjük, segítsen azonosítani a fotókon látható személyeket, eseményeket, helyszíneket, esetleg a kép készítésének körülményeit.

    2013. december 11. szerda at 23:16

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>